neděle 5. ledna 2014

Hlasové vytáčení a Android? Česky?

Tento text jsem sepsal pod vlivem nadšení, že to vůbec nějak jde. Sám jsem se pak zděsil, jak je to komplikované jen popsat. Chystám se udělat videoukázku, ale nejspíš to vzdám rovnou. Vše zde popsané jsem vyzkoušel na třech různých telefonech s Androidy 4.1.1 a 4.1.2 , ale pouze v "laboratorních podmínkách" (doma). Možná bylo také lepší začít posledním odstavcem. No ale co už...

Hlasové vytáčení (mám na mysli nadiktování jména do telefonu s následným dohledáním čísla a vytočením - na Nokii blahé paměti stačilo déle podržet tlačítko pro zvednutí sluchátka) je jedna z věcí, které Android explicitně nenabízí. Samozřejmě tento nedostatek se snaží dorovnat několik aplikací, třeba Speak 2 Call Free-Voice dialer, ale takřka všechny (prý je jedna výjimka) pro rozpoznání nadiktovaného jména používají služeb Google a vyžadují tedy online připojení.

Tím ale rapidně klesá jejich užitečnost a naskýtá se otázka: Potřebujeme je? Nevystačíme si s něčím, co už v telefonu máme? Nedalo by se třeba, když už musíme být stejně online, využít třeba Vyhledávání Google (názorná prezentace na Google Mobile), kterému se dá hledané heslo nadiktovat? A které mimo jiné také hledá v mobilu? Svitlo? No ano! Není to sice úplně rovná cesta, ale zase tak moc klikatá také není.

První, co musíte nastavit (nebo spíše zkontrolovat), je nastavení Vyhledávání. To najdete buďto v (nové) aplikaci Nastavení Google (šedá ikona s "g" a ozubeným kolečkem), nebo v Nastavení v menu vyhledávání (tedy až po spuštění samotného vyhledávání). Ve Vyhledávání v telefonu si zatrhněte Kontakty (případně ekvivalent). A samozřejmě i další, co uznáte za vhodné. Dobrý může být Seznam hovorů.

Druhý krok už je spuštění vyhledávání Google. Nejspíš bude stačit podržet na mobilu (většinou prostřední) tlačítko "domeček". Případně spustit aplikaci Google nebo Hlasové vyhledávání. Pak ťukněte na ikonu mikrofonu a - vyslovte jméno. Toto samozřejmě může být zádrhel a některá jména nemusí Google správně rozpoznat. Nicméně můj zkušební vzorek zafungoval spolehlivě. Ale nepředbíhejme. Google pak nabídne výsledky z webu. Dole se pak nachází lišta s ikonami pro přepnutí filtru výsledků Web, Obrázky, Zprávy a VÍCE (pokud máte užší display, musíte lištu pošprtnout). Po ťuknutí na VÍCE se vám nabídnou další možnosti zakončené volbou Telefon. A jsme u cíle! Zde se vám konečně nabídne karta hledaného kontaktu, případně rovnou telefonní číslo z historie hovorů. Pak už stačí jediný ťuk a voláte.

Vypadá to hodně komplikovaně (jablíčkáři se smějí), ale pokud už toto celé máte vyzkoušené stačí ťuk - ťuk - vyslovit jméno - šprt - ťuk - šprt - ťuk - ťuk. Pořád to je méně náročné, než ťukat na klávesnici.

No a teď jeden (jeden? cha!) velmi podstatný problém: vyhledávání Google při rozpoznávání slov aplikuje jazykové korekce. Takže i když se snažíte diktovat třeba "danek", vyhledává se "daňek". Ale protože v seznamu máte z historických dob vedeného pana Daňka jako "Danek", nebude chudák pan Daněk nalezen. Nemilé. Stejné problémy má česká korekce třeba s německými jmény (a že jich tu máme). No, vlastně narazíte na spoustu případů, kdy se k zavolání touto cestou nepropracujete. Pak nezbývá, než to zkusit "normálně". ;-)

Pro více informací zamiřte na Android - Nápověda Vyhledávání. Tam také najdete lákavě znějící sekci Příkazy Hlasových povelů - Nápověda Vyhledávání, kde se ale také dočtete, že našinec bude (zatím, snad) nevyslyšen :-(


Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky