pondělí 21. dubna 2014

Výměna prasklého skla mobilu není vůbec snadná věc, ale jde to

Nechal jsem se vmanévrovat do takové ne úplně triviální záležitosti: výměny prasklého skla mobilu. Konkrétně šlo o Samsung S4. Servis vám rád vymění celý display (LCD, dotyková vrstva, krycí sklo) za téměř 4000 Kč.


Přitom jde pouze o prasklé sklo (podle toho, že display ukazuje vše, co má, a přitom funguje i dotyková vrstva), které pořídíte na eBay zhruba do 100 Kč.



Na YouTube najdete spoustu návodných videí, ze kterých jsou jasné dvě věci: jde to provést a současně to je dost velká drbačka. A přitom úspěch není zaručen. Při odstraňování poškozeného skla můžete zbytek telefonu poškodit, doslechl jsem se také, že po nalepení nového skla na Nokii po nějaké době praská LCD... Na druhou stranu když už se to povede, ušetříte dost peněz, a když se to nepovede, necháte si teda ten display vyměnit celý. A je to výzva! ;-)



Jak je z videí vidět, potřebujete nahřívací pistoli nebo silnější fén na rozehřátí lepidla, kterým je sklo přilepeno k LCD, starší kreditku, vizitky nebo tenký drát pro odříznutí skla a nové sklo se sadou nástrojů pro výměnu, kterých využijete nakonec polovinu.

Ale hlavně potřebujete obrovské množství trpělivosti!

Pak také můžete potřebovat i určitou dávku schopnosti improvizace pro vyřešení situace, když v polovině operace zjistíte, že Číňan přibalil lepítka k jinému modelu. Instalatérský silikon už mi pomohl vícekrát. Snad vydrží. Dám vědět.

Poučení:
  • pojištění dražšího telefonu proti poškození se vyplatí
  • vyplatí se také ochranná fólie
  • výměnu skla zvládne i zcela nepočítačový a neelektronický člověk, hlavně musí nebýt úplné nemehlo
  • pokud poškozené sklo nebrání používání, nechte ho tak
  • sklo je překvapivě křehké a drobné střípky máte v mžiku po celém stole i zemi. brýle nejsou na škodu.
  • i obyčejný fén rozpálí kovový rámeček mobilu dost na to, aby vám další den na palci naskočil pořádný puchýř :-(

Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky