středa 25. června 2014

Jak zálohovat na Google+ zálohované fotky

Aplikace Google+ nabízí automatické zálohování fotek (a nyní už i dalších obrázků) z mobilu do cloudu na Disk Google (Google Drive). Prohlížet a spravovat je pak můžete na webu na Fotky – Google+ v rámci vašeho účtu Google+. Je jen potřeba mít povolenou synchronizaci!

Osobně považuji za nejlepší nastavit aplikaci tak, aby zálohovala fotky na server jen při připojení na Wi-Fi a při napájení. Tedy "přes noc". Kopírování fotek tak neobtěžuje ani při větším množství. Teď si můžete mobil i utopit, nebo může kiksnout SD karta a o většínu fotek nepřijdete.

Na mysl se ale vloudí myšlenka: když mám fotky na serveru, tak si udělám v telefonu místo a fotky smažu. Tak to bacha! Když chcete smazat fotky (samozřejmě i videa a další.) v telefonu, aplikace vás upozorní, že soubory budou smazané i na serveru. Po smazání z telefonu zmizí a na serveru se přesunou do "Koše", kde podle popisů zůstanou ještě dva měsíce. Nicméně to není to, co jsme chtěli, že?

To co jsme chtěli najdeme ve svém účtu u Google (po kliknutí na vaši ikonku vyskočí panýlek s odkazem "účet" - klik...) v sekci Datové nástroje. Tam najdete odkaz "Stáhnout data - Vybrat data ke stažení", který vás dovede na stránku "Stáhněte si svá data". Pak už si stačí jen naklikat, co chcete nechat zazipovat a stáhnout. V našem případě si vybereme jen Fotky a pak třeba i jen konkrétní alba (podle data). Chvíli počkáme (nebo můžeme jít třeba i ven, Google pošle po zabalení email s odkazem na stažení archívu) a pak si fotky stáhneme úhledně zabalené v zipu či v několika 2GB zipech.

Uff ;-)

No a další se dočtete v nápovědě Stažení vlastních dat: nejčastější dotazy - Nápověda Účet Google.

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky