pondělí 13. června 2016

Rozmazání obličejů na YouTube

Občas chcete zveřejnit video, na kterém je někdo nebo něco, co by ale zveřejněno být nemuselo, nemělo nebo dokonce nesmělo. Přitom všechno ostatní ale světu ukázat chcete. Moc. Pak se běžně používá třeba v televizi rozmazání (blur), pixelace (zečtverečkování) nebo překrytí (obligátní černý proužek přes oči nebo jiné partie) inkriminovaných míst obrazu.

Pokud video "vysíláte" na YouTube, máte funkci rozmazání přímo v sekci "Vylepšení" (ikona kouzelné hůlky) v záložce "Efekty rozmazání". Pak stačí jen kliknout na tlačítko zapnutí funkce "Rozmazat obličeje" a zkontrolovat náhled. Algoritmus sice ne vždy rozezná obličeje dokonale, někdy se nechytne a jindy rozmaže i portréty na obraze, ale pokud vám to takto vyhoví, máte hotovo.

Automatické rozmazání obličejů na YouTube

Když automatika nestačí nebo potřebujete rozmazat "neobličej", třeba značku nebo poznávačku, sáhněte po funkci "Vlastní rozmazání". Ve speciálním editoru vyznačíte obdélníky místa určená k rozmazání. Tyto se buďto na obraz "chytnou" sami a rozmazání se pohybuje s označeným místem, nebo musíte nastavit pozici a velikost v několika klíčových snímcích (keyframe).

Ruční editace míst určených k rozmazání

Nevelký komfort ovládání editace a kontroly náhledů vyvažuje nepotřebnost jiných editačních nástrojů. Na větší projekty jich ale třeba bude. Na kratší video s malými nároky na rozmazávání ale s efekty na YouTube vystačíte.


Funkce rozmazání YouTube nabízí už pár let, není to žhavá novinka, ale dosud mě ani nenapadlo, že bych ve svých videích něco takového potřeboval.

Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky