úterý 28. září 2010

Lightbox pro jQuery

Nedávno jsem hledal nějakou ne tolik okoukanou, modernější a volně použitelnou verzi scriptu Lightbox. Nemyslím ovšem nutně zrovna tento lightbox. Označení lightbox se vžilo pro tento způsob zobrazování obrázků obecně. A už dávno se lightboxy neomezují jen na obrázky, ale zobrazují také videa, flash (swf) nebo obsah z jiných stránek. Další podmínkou bylo užití knihovny jQuery, případně jQuery UI, protože projekt, který po lightboxu volal, už jQuery využíval.

Po přebrání nálezů mi jako honě užitečný zůstal v prohlížeči otevřený seznam galerií, slideshow a lightboxů 57+ Free Image Gallery, Slideshow And Lightbox Solutions a poněkud střídmější seznam jen lightboxů pro jQuery 10+ promising jQuery Lightbox-Clones Plugin potvrzující, že méně je často více. Ostatně to je přesně to, co jsem hledal, ne? (A k prvnímu seznamu se vrátím někdy příště. Asi budu potřebovat nějaký slider a "lupu".)

Samozřejmě, že vaše volba může být jiná, ale mě se při porovnávání dostal do čela Fancybox.

Pod seznamem "10+" najdete v komentářích další zajímavé verze lightboxu. Třeba "odlehčený" Slimbox 2 nebo ColorBox, který snad jediný z lightboxů dovolí nastavit pevnou velikost "okna" pro obrázek a zabrání tak často protivnému přesouvání ovládacích prvků při různých velikostech obrázků v galerii.

Na konec ještě vzpomenu velmi schopný Shadowbox.js se sadou adaptérů či konektorů na různé knihovny včetně jQuery. Ze seznamu jej ovšem vyloučil způsob licencování.

P.S. Nevybrali jste si? Obsáhlý přehled ve formě přehledové tabulky s možností filtrování a porovnávání je The Lightbox Clones Matrix.

P.P.S. Fancybox, jinak ovšem úžasný, má ve stylech nachystanou malou zákeřnou past pro ty, co adresář s fancyboxem přejmenují nebo neumístí tak, aby byl ve stejném adresáři jako stránka, ze které se css vkládá. Autor totiž ošetřil průhlednost ikon (png) pro MSIE filtry, které potřebují cestu k obrázkům zadanou právě "od stránky" a ne "od css". Navíc jsou filtry použity zcela zbytečně ve všech IE, tedy i IE7 a IE8, které průhlednost (alfa kanál) 24b png zvládají. Aby fancybox fungoval i v MSIE, je jednak potřeba opravit cesty k obrázkům v definici filtrů, jednak je lepší, třeba pomocí hacku "* html", omezit filtry jen pro použití tam, kde je jich opravdu třeba. Při bojkotu přestárlého IE6 pak můžete definici filtrů komplet smazat ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky