pátek 25. ledna 2013

Jak na boot z USB flash disku na notebooku Asus Vivobook

Od momentu, co jsem zaregistroval port Androidu pro procesory Intel x86 (Android-x86 - Porting Android to x86), už nějaká doba uplynula, ale až teď jsem - víceméně - úspěšně, protože dřív zkoušený hardware nebyl podporován, Android na Intelu vyzkoušel. Zajímalo mě jednak, jestli si port poradí s dotykovým LCD notebooku Asus Vivobook X202E (viz Marenkův bloček: První srážka s Windows 8), jednak existuje distribuce přímo pro notebooky Asus. S dotykem na Vivobooku si Android neporadil. Navíc se obraz občas podivně překrýval, blikal a nic moc se s tím dělat nedalo. Počkáme tedy na další verzi. Nevadí.

Mnohem zapeklitější, než samotný Android, se ovšem ukázalo přinutit Asuska nabootovat z USB. Po několika marných vyhledávacích pokusech jsem se více začet do fór a blogů (třeba Linux on the Asus Vivobook S200 (x202e)), kde kolegové popisují, jak krásně na Vivobooku běhá Ubuntu. Mezi řádky se dozvíte, že pro nabootování z flashky je potřeba:

  1. zastrčit USB disk (Pokud nevíte, jak dostat iso image na flashku, podívejte se i na Marenkův bloček: Když je třeba nabootovat z USB)
  2. spustit BIOS - po zapnutí/restartu ťukejte do klávesy F2, až naběhne BIOS.
  3. vypnout "Secure Boot" - v záložce "Security" nastavte "Secure Boot Control" na "disabled"
  4. nastavit nabootování z USB - v záložce "Boot" povolte "Launch CSM". V ten moment se nabídka změní, u disku se objeví i flashka a lze změnit i pořadí zařízení při bootování
Toto zjišťování mi zabralo nejmíň půlhodinu. Stárnu ;-)


Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky