neděle 1. května 2022

Jak přepínat "zvukovku" v Ubuntu?

Linux a zvukovka je jedna ze samostatných kapitol. A jedna podkapitola je "Do kterého výstupu to zrovna teď sakra posílá zvuk?" Pokud tento problém neznáš, tak si připoj k notebooku s Ubuntu sluchátka do jacka, dockinu a HDMI monitor, párkrát si výstup přepni v nastavení, odpojuj a připojuj dockinu a sluchátka a počítač mezitím uspávej a zaručeně se dostaneš jednou do stavu, kdy po startu Google Meet nebudeš slyšet zvuk a pojede ti jen mikrofon, nebo naopak, nebo nebude fungovat vůbec nic. A budeš pět minut za totálního vola, co si neumí nastavit správně počítač. Oblíbený vtípek Ubuntu je také hrát současně do sluchátek i z reproduktorů noťasu současně.

S tím ti může trochu pomoci něco, co "vytáhne" nastavení zvukových zařízení tak, aby bylo víc po ruce. Dříve jsem objevil a pár let používal Sound Switcher Indicator. Umí zařízení přejmenovat, vybrat k přepínání jen některé, ale dostává se do stavu, kdy neukazuje skutečný stav, co je nepříjemně matoucí.

Nedávno mě ale kolega přivedl k jiné možnosti. Jistě máš v Ubuntu nainstalované GNOME Tweaks (česky Vyladění, dříve také Tweak tool). Bez toho to "nejde". A ta věc umí přidávat Rozšíření! No a jedno z nich je Sound Input & Output Device Chooser

A jak si ho nainstalovat? Trochu je to... No, takto: do Chromu si přidej Integrace do GNOME Shell. A potom na (již dříve uvedené) stránce Sound Input & Output Device Chooser jen rozšíření jednoduše zapneš přepínačem! Ono teda k instalaci doplňku do Chromu vybízí už ona stránka, ale ono upozornění je tak snadno ignorovatelné...

Nicméně po tom všem - tadá! - se objeví možnost výběru zvukových zařízení přímo u "potenciometrů" ovládání hlasitosti reprodukce a mikrofonu po kliknutí na ikonu v liště.

Příjemné přepínání :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky