úterý 23. listopadu 2010

Jak "zablokovat" Skype Toolbar

Skype není špatný výmysl, i přes všechny, a dokonce oprávněné, výhrady. Velmi diskutabilní je již ovšem užitečnost Skype Toolbaru, který se instaluje společně se Skype (pokud to opomenete nedovolit) a vše na prohlížených webových stránkách, co jen trochu připomíná telefonní číslo, obalí do "tlačítka" umožňující na toto číslo ihned "skypnout". Kromě toho, že si nedovedu představit, kdo to skutečně používá, tato vymoženost velmi ráda rozstřeluje design stránek. Obvzláště, když nejde o telefonní číslo, ale třeba o kód zboží nebo něco úplně jiného. Úžasný malware.

Ještě zábavnější je, když klienti takové rozpadení své stránky reklamují u vás coby "tvůrce", aniž by je zajímalo, že vy zato vůbec, ale vůbebec nemůžete. Na první pohled by bylo nejjednodušší takovou reklamaci smést ze stolu jako neoprávněnou, ale ono leckdy není snadné klientům vysvětlit, jak se věci mají.

Takže jsem hledal a našel nějaké rady na fóru webdeveloper.com a na forum.skype.com.

Plugin by se měl řídit podle meta tagu uvedeného v hlavičce stránky:
<meta name="SKYPE_TOOLBAR" content="SKYPE_TOOLBAR_PARSER_COMPATIBLE" />
Skutečnost je ale (dnes?) jiná. Když pomineme už to, že plugin prý nekontroluje (nekontroloval?) tag s parametry, ale přesně tento řetězec, takže ani nikdy nešel použít v HTML validní zápis bez lomítka na konci, tento meta tag nefunguje.

Kolega boomstik na forum.skype.com ale popsal funkční řešení - vyrušit efekt skype pluginu pomocí css:
span.skype_pnh_container {display:none !important;}
span.skype_pnh_print_container {display:inline !important;}

Uff! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky