sobota 6. srpna 2011

Sloupce v CCS3 a layout vůbec

Plná podpora CSS3 sice ještě v prohlížečích není zdaleka samozřejmostí, nicméně stále více lze nové vlastnosti pro vzhled webových stránek využívat. Situaci s CSS3 bych si dovolil přirovnat k době, kdy začaly vystrkovat panožky první CSS, ale pokud chtěl člověk zaručit stejný základní layout stránek ve všech prohlížečích, mohl je využít pouze jako vylepšení, třešničku na dortu, důkaz kroku s dobou. Ale postavit na stylech kompletní layout bylo riskantní. Pěkný přehled nových vlastností v CSS3 pro definici layoutu i s ukázkami shrnuje článek The future of CSS layouts.

Předchozí text bys měl milý čtenáři vidět vysázený ve dvou sloupcích už dnes v prohlížečích Firefox, Chrome, Safari, Opera 11.1 a IE10 Platform Preview (IE10PP). O určitém předbíhání doby také svědčí nutnost použití předpon pro Firefox a Webkit v použité definici:

div.column {
-moz-column-count: 2;
-moz-column-gap: 30px;
-moz-column-rule: 2px dotted #666;
-webkit-column-count: 2;
-webkit-column-gap: 30px;
-webkit-column-rule: 2px dotted #666;
column-count: 2;
column-gap: 30px;
column-rule: 2px dotted #666;
}


Zmiňovaný text The future of CSS layouts kromě modulu CSS Multi-Columns module pro sazbu textu ve sloupcích věnuje pozornost také modulům Flexible Box Layout module ('FlexBox'), Grid Layout, Template Layout module a dalším...

1 komentář:

  1. zkontroluj si nynější stav na http://caniuse.com/#feat=multicolumn

    OdpovědětVymazat

MAKE Magazine

Technology Review RSS Feeds

Nejčtenější příspěvky